Pakowanie próżniowe – co warto na ten temat wiedzieć
Pakowarki próżniowe to urządzenia doceniane nie tylko przez firmy zajmujące się przetwórstwem. Takie zakłady rzeczywiście mogą skorzystać na zastosowaniu tej metody, bo jedzenie dłużej jest świeże i ma bogatsze walory smakowe. Na pakowanie próżniowe coraz częściej decydują się jednak również osoby prywatne. W przestrzeni domowej często po rodzinnych posiłkach pozostaje pożywienie, które można zjeść później, lub użyć do stworzenia innej potrawy. Na kolejny dzień takie przysmaki nadają się co prawda do jedzenia, ale niestety zaczyna ich dotyczyć inny problem niż niezdatność do spożycia. Danie, przebywając wiele godzin w lodówce, traci swój smak. Dodatkowo chłonie też zapachy innych, przechowywanych produktów. W efekcie taki posiłek przynosi dużo mniej satysfakcji. Osoby, które lubię zjeść smacznie i nie chcą obserwować, jak ulubione danie staje się czymś przeciętnym, chętnie sięgają po pakowarki.
Kiedy jeszcze warto skorzystać z pakowania próżniowego?
Oprócz wcześniej wspomnianej sytuacji, urządzenie jest niezastąpione, gdy trzeba przechować produkt o silnej woni. Nawet najpiękniejszy zapach dania staje się czymś przykrym, jeśli czujemy go na innym pożywieniu. Bardzo wonne potrawy sprawiają, że wystarczy otworzyć drzwi lodówki, żeby zapach szybko wypełnił całe mieszkanie. Do użytku domowego poleca się estetyczne i niewielkie rozwiązania, które można ustawić na stole. Nie zajmują zbyt wiele miejsca, ale będą nieocenione na co dzień oraz w czasie świątecznym, po przyjęciach i innych spotkaniach, po których zostało jedzenie.
Różnorodne warianty urządzenia
Pakowarka próżniowa niejedno ma imię. Niektóre maszyny to potężne urządzenia, które można ustawić bezpośrednio na ziemi. Takich rozwiązań raczej nie spotkamy w prywatnych mieszkaniach. Są za to niezastąpione w firmach zajmujących się przetwórstwem spożywczym. Profesjonalne pakowarki, wyposażone są w:
- układ dozowania gazu obojętnego;
- system odcinania nadmiaru torebki;
- sterowanie sensoryczne.
Chociaż są to masywne urządzenia, ich działanie wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy otworzyć klapę, umieścić produkt wewnątrz maszyny, a następnie zamknąć klapę i wybrać odpowiedni przycisk.
Jak wybrać pakowaczki próżniowe?
Należy pamiętać, że decydując się na pakowanie próżniowe, konieczne będzie regularne zaopatrywanie się w folie do maszyn lub w worki do pakowania próżniowego. Producenci takich rozwiązań proponują ekonomiczne opakowania w atrakcyjnych cenach. Jeśli chodzi natomiast o parametry urządzenia, to wiele zależy od naszych indywidualnych potrzeb. Pakowarki do zakładów powinny charakteryzować się wyższą mocą i tworzyć mocne, solidne zgrzewy (najlepiej, żeby wykonywane były dwa lub trzy zgrzewy). Dzięki temu podczas transportu produktów można mieć pewność, że w takich opakowaniach nie wystąpi nieszczelność. Do użytku domowego mogą wystarczyć maszyny wykonujące jeden zgrzew. Dobrym pomysłem jest też zwrócenie uwagi na to, jakiej grubości materiały mogą być stosowane w urządzeniu. Ten parametr zainteresuje szczególnie firmy. Im grubszy materiał, tym większa pewność, że produkt w nienaruszonym stanie dotrze do klienta.