Opakowania Biodegradowalne - Właściwy Kierunek Rozwoju

Opakowania biodegradowalne – właściwy kierunek rozwoju

Świadomość społeczeństwa w kwestiach dotyczących ekologii wzrasta. Ten trend widoczny jest także w działaniach przedsiębiorstw. Nadal jednak zbyt mało podmiotów podejmuje regularne wysiłki, mające na celu ograniczenie wykorzystania plastiku.

 

Dlaczego opakowania biodegradowalne to konieczność?

Klimatolodzy biją na alarm, bo nie mają złudzeń, że nasz świat tonie w plastiku. Ten tani, lekki i funkcjonalny sposób pakowania przedmiotów, stał się tak bardzo popularny, że w zdecydowanej większości domu bez problemu znajdziemy przynajmniej kilkadziesiąt takich opakowań. Każda osoba, która chociaż trochę interesuje się ekologią, wie, jak bardzo zgubny wpływ na środowisko ma plastik. W efekcie na zakupy chętnie zabieramy własne woreczki wykonane z ekologicznych tworzyw. To nie rozwiązuje jednak problemu pakowania przetworzonych produktów. Jak zatem bezpiecznie dostarczyć je klientowi? Rozwiązaniem tego problemu są opakowania biodegradowalne (tzw. opakowania ekologiczne).

 

Rodzaje ekologicznych opakowań

To bardzo szerokie pojęcie, toteż tego określenia używa się w stosunku do opakowań, które są ekologiczne w różnym stopniu. Jednym z rodzajów takich opakowań są rozwiązania, do produkcji których użyto materiałów z recyklingu. Coraz większą popularnością cieszą się też opcje stworzone z materiałów odnawialnych. Do ich produkcji używa się np. bambusa i trzciny cukrowej. Za ekologiczne opakowania można uznać też takie, których da się używać kilkukrotnie. Zamiast więc od razu wyrzucać produkt, korzystamy z niego przez dłuższy czas. Mówiąc o praktykach wspierających ekologię, warto wspomnieć również o samym procesie produkcyjnym. Niektóre przedsiębiorstwa mogą bowiem wykorzystywać technologie, pozwalające na oszczędność wody i energii.

 

Czy opakowania biodegradowalne są rzeczywiście funkcjonalne?

Ochrona środowiska jest oczywiście bardzo ważna, ale żaden podmiot zajmujący się produkcją spożywczą nie zdecyduje się na dane opakowanie jedynie z tego powodu. Istotne jest również to, czy opakowanie spełnia swoją podstawową funkcję, czyli odpowiednio zabezpiecza zawartość.

Nowoczesne opakowania biodegradowalne w niczym nie ustępują swoim mniej ekologicznym alternatywom. Na takie warianty decydują się nie tylko producenci żywności, ale też punkty gastronomiczne. Wiele z rozwiązań do złudzenia przypomina folię, plastik lub styropian. Z ich pomocą z powodzeniem można podawać zarówno ciepłe, jak i zimne jedzenie i napoje.

 

Jeśli chodzi jednak o produkcję żywności i jej sprzedaż, opakowania muszą przede wszystkim charakteryzować się:

  • bezpieczeństwem

Pożywienie będzie przebywać w opakowaniach przez dłuższy czas. Muszą być więc one odpowiednio przebadane i atestowane, żeby nie narażać użytkowników i użytkowniczek na żadne niebezpieczeństwo

  • lekkością i odpornością

Te cechy opakowania znacznie ułatwiają kwestie logistyczne
Producenci ekologicznych opakowań, tacy jak np. Jetmar, oprócz tego troszczą się również o atrakcyjny wygląd produktów. Zawartość jest więc nie tylko dobrze chroniona, ale też we właściwy sposób reklamowana z pomocą dobrze dobranego opakowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *